Gå vinteren i møte
Selv om det er ski, skøyter, truger, akebrett, isfiske, hundespann, snøhule, iglo, snøballkasting og bygging av is- og snøfigurer som gjelder i vintersesongen, så må man ikke glemme å gå.
Forskning viser at vi med sikkerhet kan fastslå at noe av det viktigste vi kan gjøre her i livet, er å gå. Da urmennesket homo sapiens reiste seg opp på to føtter og begynte å gå for omtrent 70.000 år siden, la det grunnlaget for vår sivilisasjon. Siden har det å bruke beina vært helt avgjørende for menneskets utbredelse og utvikling. Helt til nå. Oppfinnelser har gjort det nesten overflødig å bruke beina. Og en kan saktens spørre: Hva er poenget med å gå fra et sted til et annet, når det er raskere å for eksempel kjøre bil eller el-sparkesykkel? Hva er poenget med å bevege oss sakte fra et sted til et annet?
Det at vi nesten har sluttet å gå, sammenfaller med det vi med en spissformulering kan betegne som et helsemessig sammenbrudd. Forskning viser at den som går får mange helsefordeler i forhold til den som ikke går. Den som går blir sjeldnere syk, blodtrykket er lavere, hukommelsen er bedre, og det er positivt for psyken, for å nevne noe. Kort sagt, man lever lenger. Det er nesten ikke mulig å finne eksempler på at det å gå har negative følger.
Fysisk aktivitet fremmer helse, bedrer humøret, gir energi og reduserer stress. Effekten av regelmessig fysisk aktivitet som forebyggings- og behandlingsmetode er vitenskapelig godt dokumenter generelt, og for enkelte psykiske plager og lidelser spesielt. Det er nettstedet helsenorge.no som melder dette. Her gis det også gode råd om hvordan en skal komme seg opp av godstolen og ut for å gå. Når forskning i tillegg viser at å bevege seg i grønne omgivelser i seg selv er helsebringende, er det nærliggende å peke på at friluftsliv er en vinn-vinn-situasjon.
Oppfordringen inn mot Friluftslivets år 2025 må derfor bli: Ut å gå!
God vinter og god jul!
Bjørn A. Esaissen, ansvarlig redaktør