Vær bevisst på hva slags ull du kjøper
Få ting egner seg bedre for det norske klimaet enn nettopp ull, men selv med en forholdsvis utstrakt bruk av ull her til lands, produseres det kun en liten del av den ulla vi har behov for i Norge. De store ullprodusentene på verdensbasis er Argentina, Australia, New Zealand og Sør-Afrika.
Men er du klar over problematikken med mulesing? Mulesing er et kirurgisk inngrep der sauene får skåret vekk to kjøttstykker av baken uten bedøvelse. Kjøttstykkene skjæres vekk for å forhindre problem med skitten ull fra urin og avføring. For fluelarver er den våte, skitne ulla og hudfoldene det perfekte klekkested. Fluelarvene kan spise sauen levende – et ekstremt smertefullt angrep som kalles «fly-strike». I stedet for mulesing, kan flystrike forebygges på andre måter. Disse er imidlertid mer ressurs- og arbeidskrevende: hyppigere tilsyn, klipping av ull på utsatte områder, tidlig veterinærbehandling, bruk av insektmiddel, parasittbehandling, beiterotasjon og beitepleie.
På lengre sikt er det også mulig å avle saueraser med mindre risiko for flystrike. Slike raser har mindre ull rundt bakparten og kort hale.
Mulesing brukes ikke i Norge, men er utbredt i store deler av utlandet. Norskprodusert ull blandes ofte med merinoull fra utlandet og derfor risikerer du å kjøpe merinoull fra sauer som har vært utsatt for dette smertefulle inngrepet.
Dyrevernalliansen i Norge har gjennomgått retningslinjene til over hundre merker og kjedebutikker – både klær og sko. De har sett på hva firmaene selv formidler til publikum om sine holdninger til mulestede sauer. Omtrent seksti prosent hadde ikke noe åpent standpunkt til dette. Av de resterende om lag førti prosentene kan noen butikker og merker garantere at de ikke bruker ull fra mulestede sauer. Andre nøyer seg med å si at de forsøker å unngå det.
Dyrevernalliansen har utarbeidet en liste og har kartlagt hvor du kan kjøpe norsk garn og ull som er garantert fri fra mulesing.