Den lange vandringen er en overraskende og levende fortalt historie om hvordan menneskeslekten har utviklet seg frem til i dag – knyttet til reinen og jakten.

Ny bok: Reinens og menneskets sammenvevde historie

Den lange vandringen er en overraskende og levende fortalt historie om hvordan menneskeslekten har utviklet seg frem til i dag – knyttet til reinen og jakten.

Publisert Sist oppdatert

De kom til Europa omtrent samtidig, de to. Reinen kom gjennom en kronglete vei fra Amerika, via Beringstredet, før den krysset Uralfjellene, og kunne starte sin vandring sørvestover inn i Europa. Mennesket derimot, startet i Afrika, og kom inn i Europa lengst i sør. 

Reinen var tilpasset et liv i kulde omgitt av snø og is, mens mennesket var helt avhengig av varme fra en stekende sol. At to så forskjellige arter skulle knytte sterke bånd og bli gjensidig avhengige av hverandre, ville gitt høye odds. Men slik ble det! Gjennom mer enn 500 000 år holdt flokker av vandrende rein tre ulike menneskearter i live i et svært krevende klima. Et titalls ganger presser kulde og isbreer menneskene sammen i små istidsrefugier, og hver gang ble rein fortært i lyset av flammende bål.

I dag står klimaendringene og tap av natur i fare for å utrydde reinen, og nå er det for første gang reinen som trenger hjelp fra menneskene.

“En drivende og tankevekkende framstilling av reinens og menneskets sammenvevde historie.” Dag O. Hessen

Om forfatterne

Reidar Andersen er født 1953 i Namsos, og bor nå i Trondheim. Han er nå pensjonist og har tidligere vært professor i biologi ved NTNU, direktør for Statens Naturoppsyn og direktør for NTNU Vitenskapsmuseet. Han har skrevet en rekke populærvitenskapelige bøker med naturfaglig tematikk.

Olav Strand er født i 1961 i Tynset og bor nå på Lofthus i Hardanger. Han er seniorforsker ved Norsk Institutt for Naturforskning og ansatt ved Norsk Villreinsenter. Han har fjell og særlig villrein som arbeidsfelt og er forfatter og medforfatter på en rekke fagartikler og bøker.

Powered by Labrador CMS