En ny metode kan bidra til å redusere myggbestanden i områder som er ekstra plaget av mygg, ifølge en ny studie fra Kina.

Ny steriliseringsmetode kan brukes for å senke antall mygg i naturen

Ifølge en studie kan sterile mygg som slippes ut i naturen bidra til en drastisk nedgang.

Studien, som er gjennomført av kinesiske forskere, ble nylig publisert i det vitenskapelige tidsskriftet Science Robotics.

Millionvis av mygg blir avlet fram i et laboratorium, hvor hannene sorteres ut og steriliseres. Metoden er ikke ny, men de kinesiske forskerne har utviklet en måte som er mer automatisert og dermed mer effektiv. En enkeltperson kan håndtere flere maskiner på én gang, noe som kan produsere opptil 16 millioner sterile mygg ukentlig.

I studien ble antallet mygg i de aktuelle områdene betydelig redusert etter at hunnmyggene som paret seg med de steriliserte hannene, ikke fikk avkom.

– Interessant

– Dette er veldig spennende og ser ut til å gi gode resultater, sier prosjektleder Martina Schäfer for prosjektet Biologisk myggkontroll til det svenske nyhetsbyrået TT.

Deres prosjekt har som mål å redusere mengden flommygg til akseptable nivåer slik at folk kan bo og leve ved elvelandskapet Nedre Dalälven nord for Uppsala i Sverige.

Flommygg er en type mygg som skaper store problemer for mennesker og dyr når de svermer i områder langs elver og myrer.

– Vårt mål er å finne alternative bekjempelsesmiddel, så dette er helt klart interessant, sier Schäfer.

Skeptisk myggekspert

Men myggekspert Anders Lindström ved Statens veterinärmedicinska anstalt (SVA) i Uppsala er på sin side noe mer skeptisk til den nye metoden. Særlig når det ikke er snakk om flommygg.

– Annen mygg lar seg ikke behandle i laboratoriet og har også en tendens til å bevege seg til nye områder. Så selv om det skulle fungere i laboratoriet, så ville det vært vanskelig å vite hvor man skal slippe ut den steriliserte myggen, sier Lindström.

Han mener i tillegg det ville bli vanskelig å sikre at den steriliserte myggen parer seg, og at det uansett ville krevd et astronomisk antall mygg for å oppnå de ønskede resultatene.

Powered by Labrador CMS