
Våren 2024 slukket Statens vegvesen lyset om natten for å skåne insektene
Nå er rapporten klar om Pilotprosjektet «Nattslukking av veilys»
– Pilotprosjektet «Nattslukking av veilys» har økt kunnskapen vår om hvilke tiltak vi kan gjennomføre for å redusere lysforurensning, forteller prosjektleder i Statens vegvesen, Erling Fjeldaas. Prosjektet var et samarbeid med Vestfold fylkeskommune.
Lyset ble slukket på fire veistrekninger fra 3. april til 15. oktober mellom kl 00:00 og 05:00, en tid på døgnet da det er lite trafikk på veien.
Veistrekninger der lyset har høy negativ effekt på naturen
– Veistrekningene ble valgt fordi veilyset på disse har antatt høy negativ effekt på naturen. Da vi vurderte aktuelle veistrekninger, tok vi hensyn til lokale forhold og unngikk områder med viltpassasjer og hull i viltgjerder. Trafikksikkerhetsrevisorer deltok i arbeidet med å velge ut strekningene, og det ble satt opp informasjonsskilt som varslet trafikantene, forteller Erling Fjeldaas. Nå er rapporten klar.
Det oppsto ingen uforutsette hendelser
Det kom ingen klager i løpet av de seks månedene lysene var slukket, og det oppsto heller ingen uforutsette hendelser.
Rapporten beskriver gjennomføringen og erfaringene fra prosjektet, effektene på trafikksikkerhet og natur, mulige trafikksikkerhetstiltak for å kompensere for uønskede virkninger og potensiale for å gjennomføre dette i større omfang. Hensikten er å utrede nye måter å belyse veiene.
Viktig å redusere lysforurensning
– Vi har mye veilys i Norge sammenlignet med andre europeiske land. Ofte ligger dette lyset i ellers mørke naturområder, der naturen trenger ro. Her er det viktig å redusere lysforurensning.
Nå har vi fått erfaring med nattslukking både på landeveier med og uten gang- og sykkelvei og på høyere trafikkerte veier. Nattslukking peker seg ut som et tiltak som er gjennomførbart og med lav kostnad, sier Erling Fjeldaas.
Dette er første gang lyset ble slukket på riks- og europavei over lengre tid utenfor tettsteder i Norge. Tiltaket er anbefalt av EU og blir brukt vesentlig mer i utlandet, for eksempel har det vært utbredt i Storbritannia siden omtrent 2014.
Trafikksikkerheten må ivaretas
– Vi vet at veibelysning er et effektivt trafikksikkerhetstiltak. Vi vet at risikoen for å bli drept eller hardt skadd i en ulykke reduseres med om lag 50 prosent dersom man innfører veilys på tidligere ubelyst vei. Dette gjelder også gående og syklende, sier Anne Mette Bjerkan på trafikksikkerhetsavdelingen.
– I vårt arbeid med FoU programmet «På vei mot nullvisjonen» er vi i ferd med å initiere ny forskning knyttet til trafikksikkerhetseffekten av veilys.