Sjøisen endrer seg - rekker ikke å bli gammel
Ung sjøis sprekker lettere enn gammel is. Den nylig dannede isen har ikke rukket å bli tykk og solid, og er derfor mer sårbar for krefter som vind og strømninger. Dette fører til at store isflater oftere enn før går i oppløsning og brytes opp.
Jonathan Rheinlænder, forsker ved Nansen Senter for Miljø og Fjernmåling og Bjerknessenteret, forsker på hendelser der sjøisen brått sprekker opp. Forskningen viser at sjøisen i Beauforthavet brister lettere enn før, med store deler som løses opp under uvær.
– Vi ser en overgang fra tykkere, flerårig is til tynnere, nydannet is. Det blir flere råker, forklarer Rheinlænder.
Gjennom simuleringer basert på en avansert ismodell, har Rheinlænder og kollegaene påvist at oppsprekking av isdekket skjer hyppigere. Brå hendelser der store partier går i oppløsning under uvær, kommer oftere.
Hvor varm sommeren er og hvor mye det blåser har stor betydning for hvor mye sjøis som forsvinner det året. Råker kan føre til at sjøen blir mer nedkjølt enn om den hadde vært beskyttet av is.
- Tidligere har man tenkt at råker fører til mer isproduksjon. Men vi må også se på den andre siden av ligningen, forteller Rheinlænder.
Når isen sprekker opp, flyter den lettere av gårde. I år med mye oppsprekking, transporteres også mer is ut av Beauforthavet.
Det har ikke blitt flere stormer. At isdekket oftere brytes opp, skyldes at isen er tynnere og skjørere. Totalt viser simuleringer og satellittbilder at oppsprekking fører til mindre sjøis om vinteren. Tidligere ble is fra vestkysten av Grønland liggende i Beauforthavet i flere år før den ble fraktet ut. Nå rekker den ikke å bli gammel.