Et tre er under angrep fra granbarkbillen

Uønskede granbarkbiller sprer seg til frisk skog

Næringen frykter at store verdier kan gå tapt og bruker ordet «krise».

Publisert Sist oppdatert

Etter to kraftige uvær i november 2021 og januar 2022 har granbarkbiller blomstret opp i døde trær som falt under den kraftige stormen. Nå sprer de uønskede billene seg videre til frisk skog, skriver NRK.

– Det kommer alltid nye vindfall ved ytterkanter der vi rydder. Barkbilla går rett på gammelskog og svak skog som er lite motstandsdyktig, sier Terje Roen som er skogbruksleder for deler av Innlandet i Viken Skog.

– Det er krise for utviklingen. Da blir det en oppblomstring av barkbillene, forteller han.

Selv om skognæringen startet opprydding etter vindfallet  i 2021 har de ikke greid å hindre spredning av billene i deler av Sør-Norge. Oversiktskart fra Nibio viser at Østlandet er særlig utsatt for barkbiller. Buskerud har det høyeste fylkesnivået, men også Innlandet, Vestfold og Telemark har høye forekomster av biller.

Granbarkbiller hører hjemme i norsk natur, det er oppblomstringen etter uværet som nå er problemet.

Vi vet ikke hvordan det står til med skogen

Mange kommuner på Østlandet ble hardt rammet av uværet i 2021.

Seniorforsker Paal Krokene ved Norsk institutt for bioøkonomi (Nibio) forteller at vi har over hundre kommuner i denne delen av Norge hvor det vokser gran.

– Vi har egentlig ganske dårlig oversikt over skadeomfanget. Vi teller biller, men vi har ikke noe systematisk oversikt over angrep på stående skog, sier han.

  • Norsk institutt for bioøkonomi lagde i 2023 et informasjonshefte om granbarkbillen. Her står det blant annet at arten er på kraftig frammarsj, godt hjulpet av globale klimaendringer.

– Det er en svakhet at vi egentlig ikke vet hvordan det står til med skogen, sier han.

Har satt ut tellefeller

Forskeren fra Nibio er også bekymret for utviklingen av barkbiller. De jobber nå sammen med kommunene for å forsøke å få en bedre oversikt. De har satt ut tellefeller som billene tiltrekkes av.

Skogbruksrådgiver i Etnedal kommune, Vidar Lone Lysnes, sjekker billene for Nibio fire ganger gjennom sommeren. Han forteller at det i sommer var ca. 11.000 biller i gjennomsnitt og noen feller var oppe mellom 16.000 og 17.000 stykker.

I 2019 var det kun Vestfold som hadde et gjennomsnitt over 10.000 biller per felle.

– Fellene er effektive, men det er en dårlig måte å kontrollere billedbestanden på. Så det her er kun for overvåkning for å se hvordan bestanden utvikler seg.

Klimaendringer kan skape ubalanse

Forsker Erik Stange ved Norsk institutt for naturforskning (NINA) forteller at insekter som får varme temperaturer, kan utnytte situasjonen med å få flere generasjoner i løpet av en vekstsesong.

– Så det kan påvirke populasjonsvekst og føre til enda høyere antall biller, sier han.

Forskeren forteller at det går i en slags eksponentiell utvikling. Spesielt hvis det ikke er noen naturlige fiender som begrenser utviklingen.

Powered by Labrador CMS