Ny forskning viser at dypvannsfisk har helsebringende effekter
På havdyp mellom 200 og 1000 meter finnes det 250 ulike arter av dypvannsfisk vi ikke benytter oss av.
Såkalte mesopelagiske fiskearter er lite utnyttet, men nå vekker de små fiskeartene interesse. Spesielt laksesild og lysprikkfisk kan være en kilde til nye medisiner og helsebringende ingredienser.
Forskerne ved Nofima har identifisert spesielle proteinfragmenter i fisken som kan ha betennelsesdempende egenskaper.
– Disse små peptidene kan potensielt brukes til å lage nye medisiner mot smerte og kroniske betennelsestilstander. Stoffene har også potensial for å påvirke blodtrykk og blodsukker på en positiv måte, skriver Nofima i en pressemelding.
Kjøttfull smak
Videre viser funnene at noen av peptidene smaker umami, som er den femte grunnsmaken, etter surt, søtt, salt og bittert, og beskrives som «kjøttfull» og «smakfull».
– Dette er spennende funn som viser at også dypvannsfisk kan være en kilde til sunne bioaktive ingredienser, sier Sissel Albrektsen, seniorforsker ved Nofima og medforfatter av studiet.
Forskningen er gjort i samarbeid med miljøer i Spania og Irland. Forsøk viste at laksesild også gir svært god vekst når den brukes som protein og fettrik ingrediens i fôr til laks.
Litt fram i tid
Forskerne ser for seg en bedre utnyttet ressurs som på sikt kan gi økt verdiskaping og nye arbeidsplasser langs kysten.
Ingen har helt oversikten, men det estimeres at det finnes mellom 600 og noen tusen millioner tonn dypvannsfisk, noe som er mye mer enn verdens årlige villfiskfangst.
– Selv om resultatene er lovende, er det fortsatt en del utfordringer knyttet til kartlegging av bestander, lokalisering av hvor dypvannsfisken befinner seg, foruten utfordringer med fangst, råstoffhåndtering og konservering som må løses for å kunne realisere et kommersielt og bærekraftig mesopelagisk fiskeri, skriver Nofima.