Skal du «båle» i helgen?
– slik får du fyr på vinterbålet

På lørdag skal hele landet ut og «båle». Men kanskje har du aldri laget et bål før, og det er ikke alltid like enkelt å få til når det ligger mye snø på bakken. Vi gir deg noen enkle tips.

Skal du lage et lite bål for en kort rast, så fyrer du oppå snøen. Da legger du flere lag med stokker/pinner på snøen. Et såkalt Pagodebål

Stokkene bør være om lag 5 cm tykke og du plasserer dem annenhver vei, slik at du bygger opp en høyde på 4-5 lag med grunnved. 

Finn så bark og tørre småkvister og tenn et vanlig bål oppå haugen med stokker. 

Etter hvert som bålet brenner, vil det spre seg gnister, glør og varme nedover i laget med grunnved. På den måten får du et flott og solid kaffebål, som varer i en times tid.

Skal du derimot ha et varmebål som varer i flere timer utover kvelden, så må du lage en bålgrop. Da lønner det seg ikke å fyre oppå snøen. 

Er det dyp snø, bør bålgropa være stor, bred og gå helt ned til bakken. Det er viktig at det er litt trekk nedi gropa, slik at du ikke får all bålrøyken i ansiktet.

For å lettere få fyr på bålet er det lurt å ta med noen tennbrikketter eller lysstumper hjemmefra. Flis gjerne opp vedkubbene med en kniv, da tar flammene raskere tak.

Noen grunnregler:

  • Pakk gjerne avispapir, never og fyrstikker vanntett i ryggsekken eller i pulken.

  • Ta med ei lita øks eller ei tursag.

  • Bruk god tid på å finne riktig bålplass. 

  • Samle sammen mye ved før du fyrer. Småved, tørr never (helst bjørk) og bark er en god start.

  • Grav vekk snøen slik at du kommer helt ned til bakken.

  • Legg noen kraftige kubber på den fuktige bakken. Deretter papir, never og småved oppå.

  • Vind slukker lett fyrstikkflammen. Bruk derfor 3-4 fyrstikker inntil hverandre når du tenner.

Powered by Labrador CMS