– Alt lakseoppdrett må over i lukkede, utslippsfrie anlegg. Det vil gi null lus, null rømming og null forurensing, sier Truls Gulowsen, leder i Naturvernforbundet.
– Alt lakseoppdrett må over i lukkede, utslippsfrie anlegg. Det vil gi null lus, null rømming og null forurensing, sier Truls Gulowsen, leder i Naturvernforbundet.

Miljø- og friluftslivorganisasjoner krever lakseoppdrett i lukkede anlegg

Torsdag legger regjeringen fram havbruksmeldingen i Bergen. Så mange som 20 miljø-, friluftsliv- og næringsorganisasjoner står sammen i kravet om lukkede og utslippsfrie anlegg for å løse problemene i lakseoppdretten.

Publisert

Luseproblemer ute av kontroll, rømming av oppdrettsfisk, utslipp av miljøgifter, kloakk og uholdbar dyrevelferd for oppdrettslaks. En samlet norsk natur- og friluftsbevegelse forventer at regjeringen nå tar grep for å bringe oppdrettsnæringen over på en bærekraftig kurs.

– Alt lakseoppdrett må over i lukkede, utslippsfrie anlegg. Det vil gi null lus, null rømming og null forurensing, sier Truls Gulowsen, leder i Naturvernforbundet.

Regjeringen har kalt inn til pressekonferanse torsdag 10. april med fremlegging av havbruksmeldingen. Organisasjonene vil overrekke mer enn 16 000 underskrifter til fiskeriminister Marianne Sivertsen Næss, med krav om at oppdrett må skje i lukkede anlegg. Pressekonferansen finner sted kl. 17.00 på Havnerommet i Skoltegrunnskaien 1 i Bergen. Representanter fra organisasjonene vil være tilgjengelige for pressen.

Oppdrettsnæringen truer villaksen

– Oppdrettsnæringen er i ferd med å utrydde våre ville laksefisker. Villaksen er rødlistet og sjøørreten og sjørøya er i ferd med å forsvinne mange steder. I havbruksmeldinga har regjeringen en sjanse til å presentere en ordning som vil sikre en framtidsrettet oppdrettsnæring med null utslipp. Vi forventer at den tar villfisk og kystmiljø på alvor og gjør kunnskapsbaserte grep for å redde villaksen, sier Torfinn Evensen, generalsekretær i Norske Lakseelver.

Både Havbruksutvalget og Stortinget har foreslått en såkalt miljøfleksibilitetsordning for å få gjennomført en overgang til mer miljøvennlig teknologi, gjennom å gi vekst til dem som gjennomfører overgangen. 

– Det er viktig at en miljøfleksordning kun omfatter nullutslippsteknologi, og at ordningen faktisk legger opp til en rask overgang til lukkede merder. Fjord og kyst bygges ned av store oppdrettsanlegg som forurenser miljøet. Både villfisk og kystmiljø trues av fiskeoppdrett i åpne anlegg langs hele kysten fra Agder til Finnmark, sier Sigrid Hoddevik Losnegård, leder i Natur og Ungdom.

Vil ha kraftfulle tiltak

Oppdrettsindustriens påvirkning på villaks og miljøet er betydelig og svært godt dokumentert av forskningen. Organisasjonene mener at tiden er overmoden for kraftfulle tiltak. I tillegg til kravet om lukkede og utslippsfrie oppdrettsanlegg, forventer organisasjonene betydelige endringer i trafikklyssystemet* som regulerer vekst i oppdrett. Organisasjonene mener systemet har betydelige svakheter, blant annet ved å tillate alt for høy dødelighet på villaks og sjøørret, og ikke regulere utslipp av avfallsstoffer til miljøet.

Krever lukkede merder

Organisasjonene som står bak oppropet om lukkede merder er: Naturvernforbundet, Natur og Ungdom, Norske Lakseelver, Reddvillaksen, Framtiden i våre hender, Framtidshavet, Norges Miljøvernforbund, SalmonCamera, Norges Jeger- og Fiskerforbund, Norsk Friluftsliv, Sabima, Den norske turistforening, Norges Bondelag, Bonde- og småbrukarlaget, Norges Kystfiskarlag, Økologisk Norge, BirdLife Norge, Norske Samers Riksforbund, Tanavassdraget Fiskeforvaltning og WWF Verdens naturfond.

Les mer om oppropet på www.lukkmerdene.no* I 2017 ble det etablert en ordning der kysten er delt inn i 13 produksjonsområder, og oppdrettsproduksjonen styres etter et trafikklyssystem basert på dødelighet fra lakselus på villaks. Ved rødt lys må oppdretterne redusere produksjonen, mens gult lys gir ingen endring. Er det grønt, kan produksjon økes i området. En svakhet ved trafikklyssystemet er at det kun tar hensyn til lus og ikke andre miljøbelastninger ved lakseoppdrett.

Powered by Labrador CMS