Kun 2,8 prosent av verdens hav er tilstrekkelig beskyttet, ifølge en fersk rapport fra en gruppe interesseorganisasjoner

Mye står på spill for naturtoppmøtet i Colombia

Over 12.000 delegater, deriblant 140 regjeringssjefer og statsledere, er ventet på det som er verdens største konferanse om biologisk mangfold

Publisert

Naturtoppmøtet holdes annethvert år og er et annet toppmøte enn det mer kjente klimatoppmøtet COP29, som går av stabelen en drøy uke senere.

Forrige naturtoppmøte av tilsvarende art, COP15, ble holdt i Montreal i Canada i desember 2022. Da ble det blant annet enighet om 23 ulike mål for å stanse og reversere utryddelsen av truede arter innen 2030.

Det som er den 16. versjonen av naturtoppmøtet starter mandag i neste uke og varer fram til 1. november. Møtet som har fått temanavnet «Fred med naturen», har som mål å komme med snarlige overvåkings- og finansieringsmekanismer for nå målene fra sist møte.

Stort sikkerhetsapparat

Vertsbyen Cali, som ligger vest i Colombia, er i høy beredskap etter trusler fra geriljagruppen EMC, som er en utbrytergruppe fra Farc-geriljaen. Cali er den nærmeste store byen i EMC-kontrollert område.

I områdene rundt toppmøtet skal derfor 11.000 politifolk og soldater passe på, i samarbeid med sikkerhetsstyrker fra både FN og USA.

EMC ledes av opprørere som ikke godtok fredsavtalen Farc inngikk med regjeringen i 2016. De har i forkant av møtet advart utenlandske delegater om å holde seg langt unna Cali.

Advarslene kommer etter at gruppen har blitt utsatt for militære angrep i den sørvestlige Cauca-regionen, hvor gruppen er anklaget for å drive med narkotikasmugling og ulovlig gruvedrift.

Colombias president Gustavo Petro har lovet at delegatenes sikkerhet er garantert, og Calis ordfører har forsikret at byen er klar for toppmøtet.

Tøffe mål

Men inne i møterommene og salene skal ermer brettes opp, for det er mye som ligger på delegatenes bord. Det er kun fem år igjen for å nå FNs mål om å beskytte 30 prosent av land- og sjøområdene innen 2030.

Hittil har kun 29 av de 196 landene signert FNs biologisk mangfold-konvensjon innen fristen før toppmøtet. Og dermed ser det mørkt ut for finansieringen.

Kun 2,8 prosent av verdens hav er tilstrekkelig beskyttet, ifølge en fersk rapport fra en gruppe interesseorganisasjoner. I dagens tempo vil man ikke engang nå 10 prosent innen 2030, ifølge rapporten.

International Union for Conservation of Nature (IUCN) har ført opp en rødliste over truede dyr og planter. Over en firedel av disse artene er truet med utryddelse.

– Vi håper å få høre langt flere løfter på dette toppmøtet. Dersom det ikke kommer noen, kommer dette til å bli et veldig tamt toppmøte, sier Dao Nguyen i IUCN.

Powered by Labrador CMS