Naturvernforbundet krever storsatsing på natur og klima i statsbudsjettet
Truls Gulowsen, leder i Naturvernforbundet, mener manglende satsning på natur og klima har skapt et stort etterslep, og har derfor store forventninger til statsbudsjettet som legges frem på mandag.
Her er noen av sakene Naturvernforbundet forventer at regjeringen skal levere på:
▪ Videreføre satsningen på skogvern▪ Øke CO2-avgiften▪ Stor pengepott til energisparetiltak for folk flest▪ Videreføre og øke midlene til klima- og naturtiltak i kommunene
Norge har forpliktet seg til en rekke miljømål som skal nås innen 2030. Utslippene av klimagasser skal kuttes med 55 prosent og 30 prosent av havet skal vernes. I tillegg har Stortinget vedtatt at 10 prosent av skogen skal vernes. Status er at bare 9,1 prosent av utslippene er kuttet, 3,1 prosent av havet er vernet, og i overkant av 4 prosent av den produktive skogen er vernet.
– Vi ligger langt etter fordi denne regjeringen og de foregående har nedprioritert natur og klima. Men nå er det bare fem år igjen til 2030, og vi står i en natur- og klimakrise som krever et helt annet nivå på miljøpolitikken. Vi forventer at regjeringen nå tar ansvar, sier Gulowsen.
Naturvernforbundet kommer til å være til stede i Stortingets vandrehall etter fremleggingen av statsbudsjettet mandag morgen. Leder Truls Gulowsen blir da tilgjengelig for intervjuer.
Her er Naturvernforbundets forventninger til neste års budsjett:- Øke CO2-avgift for å greie å omstille samfunnet vekk fra høye klimagassutslipp- Fjerne merverdiavgiften på reparasjoner for å stimulere til gjenbruk og mindre bruk-og-kast- Kutte i bevilgningene til bygging av store, nye motorveier av hensyn til naturen og klimaet- Øke vedlikeholdet av jernbanenettet for å få et pålitelig kollektivtilbud som flere kan bruke- Videreføre og øke pengepotten til frivillige klimatiltak i regi av kommunene- Videreføre og øke pengepotten til frivillige naturtiltak i kommunene og til å gjøre kommuneplanene mer naturvennlige- Trappe opp midlene til frivillig skogvern, slik at innsatsen øker i forhold til dagens nivå- Øke pengepotten som brukes til energisparetiltak for folk flest, slik at flere kan senke strømforbruket og strømregningen- Øke innsatsen innen miljørelatert bistand, blant annet for å hjelpe flere til å få mer miljøvennlig, lokal energiproduksjon og øke innsatsen for å ta vare på regnskogen- Miljøskadelige subsidier er fjernet i tråd med den internasjonale naturavtalens mål