Nemo Tensor regular liggeunderlag

PRIS: 2.290, - BRUKT: 14 netter, sommersesong VEKT: 513 gr. inkl. oppblåsningsbag på 55 gr. MER INFO: nemoequipment.com TESTET AV: Øyvind Wold

Publisert Sist oppdatert

Fordeler

- Lav vekt 

- Kompakt i pakket tilstand

- Enkel og rask å fylle 

- Med medfølgende pumpesekk

- Kommer i flere størrelser

Ulemper

-Prisen vil for noen virke høy

Beskrivelse

Mål: 183 x 53 x 8 cm. Materiale: polyester, 20D polyuretan og mylar isolasjon. R-verdi 3,5. Vekt fyll: 28 gr. Fås i lengre og bredere versjon. Fås også i en uisolert superlight-versjon med totalvekt 445 gram.

Liggeunderlag er kanskje et «kjedelig» produkt, men viktigere enn mange tror. På en overnattingstur er det i bruk kanskje ni eller ti timer i døgnet, og det må fungere. Et for tynt, for lite, eller for dårlig isolerende underlag, kan ødelegge søvnen, noe som vil påvirke deg negativt dagen etter. Av et underlag ønsker man flere egenskaper som er motsetningsfylte: det skal helst gi maksimal komfort og varme, være slitesterkt, men gjerne også være så lett som mulig. Mine tidligere erfaringer med underlag er ganske varierte. Noen har vært krøkkete å blåse opp, noen isolerer for dårlig, noen er glatte. Verre er det faktum at nesten alle etter kortere eller litt lengre tid, begynner å lekke, og i praksis blir ubrukelige. Så hvordan funker denne Nemo-modellen?

Opplevelse i bruk

Om vi starter med det fysiske; Nemo Tensor er både kompakt og lett. Volumet er på rundt en liter, og kan gjøres enda litt mindre med medfølgende stropp. Med 513 gram er det blant de lettere du får, ikke minst med tanke på tre-sesongs underlag. Den medfølgende Vortex pumpebagen har en løsning jeg ikke har vært borte i før. Med en fasong som en gummi-varmeflaske har den en mindre åpning og et større hovedrom. Med noen få pust/blåsinger ned i åpningen, fyller posen seg overraskende lett. Posen er såpass stor at det holder med å fylle den tre ganger, og det tar kun et par minutter å fylle liggeunderlaget. Mye smoothere enn å måtte puste rett inn i en ventil. Er det for mye luft i underlaget er det enkelt å redusere trykket med en regulerings-knapp i selve ventilen. Sovekomforten er generelt god, som ikke minst skyldes tykkelsen. Det er imidlertid ganske smalt, og man kan våkne av at man har havnet delvis utenfor. To aluminiserte filmer, kalt Thermal Mirror, skal reflektere kroppsvarmen, ifølge produsenten. Varmen og isolasjonen i underlaget har foreløpig ikke blitt satt skikkelig prøve siden jeg bare har brukt det i sesong mai – september. Med tanke på den lave vekten er det grunn til å tro at det fort kan kjennes kjølig når termometeret går under null.

Andre som har testet underlaget har klaget på lekkasjer, noe som visstnok skal skyldes det lette og supertynne 20D-materialet. Jeg har ikke merket noe til dette så langt. 

I den grad du ønsker å gjøre Tensor-underlaget enda litt lettere, kan du droppe pakktrekk og borrelås-stroppen som holder underlaget sammen. Til sammen veier dette 21 gram, som utgjør fire prosent av totalvekten.

Oppsummering/konklusjon

Til mitt bruk har Nemo Tensor så langt oppfylt alle ønsker: lett nok, varmt nok og komfortabelt nok. Foreløpig har det holdt seg helt tett, som er et viktig kriterium. Et supert tre-sesongs underlag.

Powered by Labrador CMS