Tear-aid type A reparasjonsfilm
PRIS: 149,- MER INFO: tear-aid.com TESTET AV: Øyvind Wold
Elastomerbasert gjennomsiktig film som er laget for å reparere hull, rifter og sprekker i diverse utendørs- og friluftsutstyr, blant annet canvas-duk, gummi, neopren, nylon, Gore-Tex, glassfiber, akryl, polyester, plast, dacron, med mer. Filmen er en rull på ca. 6 x 30 cm. Kommer også i en B-versjon, som kun kan brukes på vinylprodukter. Tear-aids slagord er: Be a hero – repair your world!
Etter en sykkeltur på fjellet som viste seg å bli mer heftig enn forventet, oppdaget jeg at begge sykkelveskene mine hadde fått fire-fem centimeter lange rifter/revner flere steder, der de hadde ligget og gnaget på selve bagasjebæreren. Veskene var ikke lenger vanntette – krise! Mitt første forsøk på reparasjon var å sette på selvklebende lapper laget for å tette sykkelslanger. Disse ble fort slitt bort på neste tur. Neste forsøk var å bruke vanlige lappesaker med lim, men også disse lappene ble slitt bort. Tredje forsøk var gaffateip. Jeg klarte ikke å få til å sitte skikkelig på det litt små-ruglete stoffet i sykkelveska, så teipen begynte fort å løsne. Tilfeldigvis fant jeg en pakke med Tear-aid på sportsbutikken. Ifølge pakken skal dette kunne brukes på det meste av friluftsutstyr, være vanntett, elastisk, tåle UV-stråling og hardhendt bruk.
Opplevelse i bruk
Tear-aid er tydelige på at flater som skal brukes må rengjøres skikkelig før bruk, i pakken følger det med noen små puter med rengjøringsmiddel som lukter sterkt alkohol. Etter vasking av det aktuelle stoff-feltet, klippet jeg ut en foliebit på ca. 4 x 6 cm. Ved en liten papir-flik fikk jeg løftet folien fra underlaget og gned den grundig på plass og sørget for å at det ikke var noe luftbobler igjen under. Folien kan kjennes ut som teip, men man merker at den er litt tykkere og dessuten til en viss grad kan strekkes, litt som gnagsårplaster. Siden hullet i veska hadde oppstått på grunn av friksjon ved risting opp og ned og tusenvis av vibrasjoner og små slag mot et aluminiums-stag, ønsket jeg å forsterke reparasjonen ved å legge på et par ekstra lag med gaffateip oppå folien. Etter et par hundre kilometer sykling med denne løsningen, inkludert en del dårlig grusvei, er resultatet så langt at gaffateipen er i ferd med å falle av, mens tear-aid-folien foreløpig er uskadd og tett. Med tanke på hvor tynn den er, kan jeg ikke si annet enn at det har overrasket meg og har gitt veskene en forlenget vanntetthet og brukstid.
Oppsummering/konklusjon
Jeg har kun reparert en ting med Tear-aid, men både brukervennligheten og de foreløpige resultatene har vært positive, ikke minst med tanke på slitestyrke. Tidligere har jeg hatt diverse problemer med rifter, hull og lekkasjer jeg har hatt både med telt, soveposer, sekker, pakkposer og liggeunderlag, så fra nå kommer denne «super-teipen» til å være en del av turutstyret mitt.